Güvenli ve ılımlı alkol tüketimi

iş yerinde akşamdan kalma

Pek çok kişi çalışma haftasında alkol içmez, ancak hafta sonları günde birkaç şişe bira veya daha güçlü içecekler içerek rahatlamalarına izin verir. Bu yaklaşımın tehlikeli olduğunu ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini dikkate almakta fayda var. Bunun nedeni, vücudun 2 gün içinde alınan yüksek dozda alkolü işlemesinin zor olmasıdır.

Ciddi sorunlardan kaçınmak için günde hangi dozda alkolün güvenli kabul edildiğini bilmeniz gerekir.

Güvenli miktarda alkol var mı?

Doktorlar hâlâ alkolün vücuda zararsız bir dozunun olup olmadığı konusunda fikir birliğine varamadı. Bazıları haftada 2-3 kez 200 ml şarap veya 50 ml votka (konyak) sağlığınızı hiçbir şekilde etkilemeyecek, tamamen kabul edilebilir bir alkol miktarı olduğuna inanıyor. Diğerleri ise bu kadar küçük bir miktarın bile çeşitli sağlık sorunları riskini artırdığı ve alkolizme yol açtığı görüşündedir.

Sağlığınıza zarar vermeden yaklaşık olarak ne kadar alkol içebileceğinizi hesaplamanıza yardımcı olabilecek özel tablolar ve formüller bulunmaktadır. Ancak elde edilen değerlerin ortalaması alındığından bunlara% 100 güvenmenin imkansız olduğu dikkate alınmalıdır. Her kişi için güvenli alkol dozu bireyseldir. Parametre cinsiyete, yaşa, kiloya ve kronik hastalıkların varlığına bağlıdır.

güvenli alkol dozu

Günlük güvenli miktarda alkol

Günlük alkol alımını belirlemek için birçok çalışma ve deney yapılmıştır. Çoğu Batılı ve doktorlarımız, orta yaşlı ve karmaşık bir adamın sağlığa zarar vermeden günde aşağıdakileri içebileceği konusunda hemfikirdir:

  • şarap - 200 ml'ye kadar;
  • bira - 500 ml'ye kadar;
  • votka (konyak, viski) – 50 ml'ye kadar.

Adil seks için aşağıdaki miktarda alkol güvenli kabul edilir:

  • şarap - 100 ml'ye kadar;
  • bira - 330 ml'ye kadar;
  • güçlü içecekler - 30 ml'ye kadar.

Anatomik özellikleri nedeniyle kadınların çok daha hızlı sarhoşluğa sürüklendiği, dolayısıyla 1, 5-2 yıl günlük içki içtikten sonra içlerinde alkol bağımlılığının gelişebileceği dikkate alınmalıdır.

Zarar vermeden haftada ne kadar içebilirsiniz?

WHO (Dünya Sağlık Örgütü), sağlığa zarar vermeden haftada ne kadar alkol tüketilebileceğini hesaplamıştır. Güvenli doz, standart porsiyonun 10 ml etanol veya 8 g alkol olduğu porsiyonlar halinde belirtilir.

Erkekler için

Erkeklerin tamamen ayık oldukları iki gün olmak üzere günde 3 ölçü veya haftada 21 ölçü alkol alması caizdir.

Kadınlar için

Kadınların günde 2 porsiyondan veya haftada 14 porsiyondan fazla alkol almaları önerilmez. Sağlık sorunları yaşamamak için kadınların da en az iki gün aralıklarla alkol alması gerekir.

Sürücü için güvenli bir standart var mı?

Birçok sürücü, direksiyona geçmeden önce ne kadar alkol içebilecekleri ve ne kadar alkol içebilecekleri ile ilgilenmektedir. Belirlenen standartlara göre kan serumundaki saf alkol konsantrasyonu 0, 35 ppm'yi geçmemelidir. Bu standart, daha önce alkollü içecek tüketilmemiş olsa bile alkolün bir kişinin kanında her zaman mevcut olması nedeniyle getirilmiştir.

alkol ve araba kullanmak

Alkol vücuda girer çünkü kefir, bazı meyveler ve unlu mamuller dahil birçok gıdada bulunur. Her ülkenin, sürücünün kanında izin verilen alkol seviyesi vardır.

Orta derecede alkol tüketimi

Sağlık sorunlarından kaçınmak ve alkol bağımlılığı geliştirme riskini en aza indirmek için ölçülü olarak içmeniz gerekir. Alkolle sorunları olan, örneğin birkaç bardak votka içtikten sonra davranışları üzerindeki kontrolünü kaybeden veya çok agresif hale gelen kişiler için normunuzu bilmek özellikle önemlidir.

Orta derecede alkol tüketiminde bile aşağıdaki kurallara uymanız önerilir:

  • Farklı alkol türlerini kesinlikle birbirine karıştırmamalısınız;
  • Şiddetli stresin ardından 70 ml'den fazla güçlü içecek içilmesi tavsiye edilmez;
  • alkol içerken sigara içmekten kaçınmalısınız çünkü nikotin sarhoşluğu artırır;
  • Bileşimlerinde bulunan maddeler alkolün parçalanma sürecini hızlandırdığı için narenciye içeren içecekleri atıştırmak daha iyidir.

Kısıtlamalara gelince, ılımlı alkol tüketiminde bile, alkol etkilerini nötrleştirebileceği veya tersine artırabileceği için ilaç almaktan kaçınmanız önerilir.

Akşamdan kalma olmayan alkol limitinizi nasıl hesaplayabilirsiniz?

Ziyafetten sonraki ertesi gün akşamdan kalmayı önlemek için alkol tüketimi ılımlı olmalıdır. Belirli alkollü içecek türleri hakkında konuşursak, o zaman ortalama olarak 1 kg vücut ağırlığı başına aşağıdakilerden fazla olmamalıdır:

  • votka – 4 ml;
  • bira – 30 mi;
  • şarap – 12 mi;
  • tekila – 3 ml;
  • absinthe – 2 ml.

Yetişkinlikte vücut artık etanolle o kadar etkili bir şekilde baş edemediğinden ve eliminasyon süreci yavaşladığından, yıllar geçtikçe alkol dozunun kademeli olarak azaltılması gerektiğini düşünmeye değer. Bir içecekte ne kadar çok bileşen bulunursa vücudun onunla baş etmesi o kadar zor olur. Konyak, viski veya absinthe içtikten sonra akşamdan kalma, aynı miktarda votkadan daha kötü olacaktır.

Bir notta! Alkolle birlikte tüketilen içecek ve atıştırmalıkların akşamdan kalmalığın ciddiyeti üzerinde çok az etkisi vardır. Ertesi sabah nasıl hissedeceğiniz yalnızca içtiğinizin miktarına ve kalitesine bağlıdır.

Sarhoş olma riskine girmeden ne kadar içmeli?

Orta derecede alkol tüketilse bile kişinin sarhoş olmayacağı garanti edilemez. Narkologlar, alkolizme yakalanma riskinin büyük ölçüde genetik yatkınlığa bağlı olduğunu iddia ediyor. Psiko-duygusal durum da önemli bir rol oynar.

Her durumda, alkollü içeceklerin düzenli tüketiminin (makul miktarlarda bile olsa) bağımlılık yapıcı olduğunu ve alkol bağımlılığına neden olabileceğini unutmamak gerekir.

alkol sonrası akşamdan kalmalık

Uluslararası tıpta "kritik doz" diye bir terim vardır - bu, bir kişinin alkolizmin 2. veya 3. aşamasına geçme riski olmadan içebileceği maksimum alkol miktarıdır. Alkol bağımlısı olduğundan şüphelenen her kişinin yaklaşık olarak hangi aşamada olduğunu bilmesi gerekir. Hastalığın ilerlemesini önlemek ve stabil bir seviyeyi korumak için bu çok önemlidir.

Orta düzeyde alkol kullanan ve alkolizmin 1. ve 2. evreleri arasında bulunan kişiler haftada bir kez 100-300 ml'den fazla votka içemezler. Bu miktardaki alkol sağlığa ciddi bir zarar vermeyecek ve durumun daha da kötüleşmesini önleyecektir.

Bir notta! Alkolün kötüye kullanılması durumunda alkolik olma riski özellikle 20 yaşın altındaki kişilerde yüksektir.

Bireysel alkol normlarını belirlemek için formül

Sağlık uzmanları, bireyin alkol alımını hesaplamak için kullanılabilecek bir formül geliştirdi. Bu yöntemi kullanarak sağlığınıza zarar vermeden günde ne kadar alkol içebileceğinizi bağımsız olarak belirleyebilirsiniz.

Temel, 1 kg insan ağırlığı başına 1, 5 g etil alkoldür. Bir kişinin ağırlığı 70 kg ise bireysel etanol dozu 105 ml'dir. Her durumda, bu tür değerlerin ortalamasının alındığını anlamak gerekir, çünkü çoğu şey vücudun yaşına, cinsiyetine ve fizyolojik özelliklerine bağlıdır.

Çözüm

Ölçülü tüketildiğinde alkol sağlığa zarar vermez. Bu özellikle doğal malzemelerden yapılan yüksek kaliteli içeceklerin tüketildiği durumlarda geçerlidir.

İstenmeyen komplikasyon riskini en aza indirmek için bireysel alkol alımınızı hesaplamanız ve bu miktarı aşmamanız önerilir. Ve tabii ki, minimum miktarlarda bile haftada 2-3 defadan fazla alkol tüketilmesinin tavsiye edilmediğini hatırlamak gerekir, çünkü bu, alkol bağımlılığının gelişmesine neden olabilir.